История на вестника

Първи стъпки

  Историята на вестника на училището датира  от 80- те години на миналия век, когато учениците от класа на Иванка Георгиева (учител по БЕЛ), родените през 1971 г. Випуск 1988 г., ученици от Руския период на 95. СОУ, започват да издават свой вестник като табло/стен-вестник/ със знаменателното заглавие „Овча мисъл”. Инициативата стартира в гимназията и продължава даже в УПК, където отиват да учат най- изявените момичета от Б – клас. Там в специалността помощник-възпитатели издават и последния си брой.

 

Празничен лист

 

След това вестници издават почти всички литератори, защото има периоди, в които се изучават журналистическите жанрове и това предполага възможност за такава изява. Едва в 1994 г. по случай 20 – годишнината на училището започва да се издава „Празничен лист“, изработен електронно от нашата възпитаничка Полина Георгиева, редактор в „Църковен вестник“. В този първи брой се написва кратка история на училището, отпечатва се биографията на новия патрон на училището – професор Иван Шишманов, помества се и интервю с новата директорка на 95 СОУ – Лилия Черкезова, включени са  поздравления на руски, английски, немски и италиански, езиците, които се изучават тогава в нашето училище.
Взима се решение всяка година да се издава вестник посветен на празника на училището и на завършващия пореден випуск. Тези броеве се издават електронно и тъй като мястото е ограничено, на първа страница винаги присъства снимка на випуска, с преподаващите му учители и Директорката. На втора страница са предадени интервюта с учители. На трета – зрелостниците отговарят на въпроси. На последната страница се включва поезия и се оставя място за автографи.

Тази традиция продължава до 2006 г. като тогава вестникът вече има цветно издание. Изключение прави изданието за 2001 г., когато учениците под ръководството на Павлина Янева събират  пари от желаещите и отпечатват вестника в печатница. Трябва да се отбележи, че всички ученици, които участват в списването на празничните вестници после се реализират професионално като  журналисти. Такива са Полина Георгиева, сега Спирова, редактор в „Църковен вестник”, Ралица Господинова , редактор на вестника на колежа в Мисури, САЩ. Десислава Гълъбова, завършва журналистика, но не знаем къде работи. Зорница Иванова също става  студент в СУ „Св. Климент Охридски“ и се изявява през периода на студентстването си в театъра на АЛМА МАТЕР. Павлина Янева учи и работи в Германия. Десислава Велева сега работи във в-к ”Дума” и др.

 

Ученически глас

 

От учебната 2007/2008 година започва издаване на най-хубавия вариант на вестник до сега в нашето училище. Нарича се „Ученически глас” и се издава от г-н Георги Захариев, който има дълги години опит като журналист. Вестикът е изработен професионално и се печата в печатницата на собственика на книжарницата в училище. Излизат броеве посветени на св. Валентин, 3 март, 1 април, Празниците на училището. Вестникът носи почерка на г-н Захариев, който освен журналист е и поет и ръководител на вокална група.

От март 2012 г. до февруари 2014 г. по проект „Успех“ се издават няколко броя посветени на Коледа, 3 март и празника на училището – електронен и хартиен, цветен и гланцов, със съдействието на Владислав Симеонов – собственик на училищната книжарница. Вестникът се нарича  ,,Хоризонти 95″ след предварително проучване сред колектива на училището.

95 вести

От  месец Декември 2015 г. учебна rодина училищния вестник променя своето име на „95 вести“ и под ръководството на г-жа Милена Каякчиева се издава в електронен вид с редактор : г-жа Астинова и помощник Иванка Георгиева. Продължава да следи и отбелязва събитията в 95. СОУ с красиви материали и снимки, написани от ученици и учители. През юни 2017 г. участваме в първата обща среща на училищните вестници по проект : „Училищният вестник – гласът на младите“. Споделихме своя опит и представихме някои от новите броеве като бяхме включени в изложбата на училищните вестници в Градската библиотека. Всички предоставени броеве влизат в архива на библиотеката, което е голямо признание за нас. И сега можем да изпращаме новите си вестници там.

 

От учебната 2019/2020 г. вестник „95 вести“ е  електронен и се помества във Фейсбук страницата и училищния ни сайт. Заслуга за неговата поява са господата Илиев – учител по история и Динеков – учител по български език и литература, които също са  журналисти.  Г-н Динеков успя да издейства спонсорството на г-н Ю. Костов, за да се издава вестникът и в хартиен вариант.