Отново за учебната година

разкри училището днес врати.

Звъни звънец из цялата родина –

в села и градове навред кънти.

Училището е духовното огнище на българина. То винаги е неизчерпаем източник на знание, мъдрост, вдъхновение, сила и авторитет. Независимо от историческите катаклизми, независимо от трудностите на днешното време сме убедени, че училището е нашето спасение и надежда за по – добро бъдеще!

Уважаеми колеги, родители и ученици,

В този ден имаме приветствие от председателя на народното събрание, г-жа Ива Митева, също така и от кмета на район Подуяне, г-жа Ева Митова.

Благодарим им, че отново на 15. септември по традиция се обръщат към всички вас с най-топлите слова!

На 15. септември всичко е емоция, която ще е водеща за всички нас не само през този ден, но и за цялата учебна година.

Скъпи родители, вие сте тези, които давате примера на своите деца.

Обръщам се към всички вас с надежда, че ще бъдем едно цяло, че ще погледнем назад към корените си и ще разберем какво са правили нашите предци.

На 16. септември през 1873 година било основано Жеравненското овчарско дружество – в малко селце, скътано там, в източната част на Стара планина. Това дружество имало свой устав. Неговият член първи гласи:

“ Основаното на 16. септември през 1873 година в Жеравна овчарско дружество има за цел да се грижи за нравственото въздигане на населението, за улеснението му в материално отношение, да създава другарски връзки между членовете на дружеството, да помага за направата на чешмите, пътищата, мостовете и ежегодно учебните заведения на територията на общината“.

Прочетох този първи член от устава на дружеството, защото училището не е сградата, училището сме всички ние, които работим тук, всички вие, които учите тук, всички вие, скъпи родители, които сте изпратили децата си тук.

Аз разчитам, че ще бъдем заедно – родители, учители и ученици.

Благодаря на своите колеги за упорития труд, чрез който нашето училище възвръща славата си на най-доброто училище в район Подуяне, получава ни се (Усмихва се)!

Убедена съм, че няма по-обичани и по-обгрижвани от учениците на 95 СУ.

Обръщам се към дванадесетокласниците с пожелание през тази учебна година да изживяват пълноценно всеки свой миг тук – бъдете здрави, бъдете упорити и нека тази година да бъде изключително успешна и да бележи началото на вашия старт в живота!

Обръщам се към осмокласниците, които сега започват своя път в гимназиален етап на 95 СУ -Добре дошли и вярвайте на своите учители! Бъдете такива, каквито сте – млади, умни, напористи, но и изключително добри, защото всички ние ще ви помагаме да усвоявате знанията и да бъдете добри хора!

Нов етап в образованието си започват и петокласниците на които пожелавам успех в прогимназиален етап!

Никой не казва, че ще ви бъде лесно, но ще ви бъде интересно!

И накрая, но не на последно място се обръщам към всички онези греещи малки слънца, които за първи път пристъпват прага на училището – нашите първокласници.

Всичко първо е красиво, но наистина няма по-щастливо от детето в първи клас.

Пожелавам ви да бъдете много щастливи и усмихнати и след дванадесет години да се видим отново тук, в този двор, за да ви кажа „На добър час!“

А сега на всички вас пожелавам една здрава и позитивна учебна година. Дано да бъде максимално присъствена. Това зависи от всички нас, от дисциплината да спазваме изискванията, но добрите мисли водят до добро здраве, а доброто здраве води до добри резултати и в училище.

На добър час на всички вас!

Директор на 95. СУ „Проф. Иван Шишманов“

Мими Рецкова

Официалната церемония започна в 9.00 ч. в двора на училището под звуците на музикални поздрави и стихотворения с много усмивки и настроение с I, V, VIII, XII клас. Останалите ученици влизаха по определен график в класните си стаи.

След официалната церемония класовете преминаха под цветна арка по ред на паралелките заедно със своите класни ръководители.

Предстои ни още една различна учебна година, изпълнена с предизвикателства, през които ще преминаваме заедно като общество. Нека настъпващите изпитания ни направят по – единни и да не ни обезкуражават в усърдното преподаване и усвояване на знания. Пожелаваме на всички ученици, родители и учители здрава, изпълнена с безброй положителни емоции, много успехи и усмивки учебна година!

На добър час!