По традиция на 1 октомври отдаваме почит на две от най-красивите изкуства, измисляни някога – на поезията и музиката. И докато на конкретната дата Денят на поезията е само български празник, то Денят на музиката се чества от цял свят. Инициативата е дело на ЮНЕСКО, а от 1980 година се чества и като Празник на българските певци и музиканти, по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел. Той е бил византийски църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Предполага се, че е от български произход заради една от композициите му, посветена на майка му, която носи заглавието „Полилей на българката“. Тъй като е надарен с прекрасен глас, съвременниците му го наричат „Ангелогласният“. 

Световният ден на музиката се отбелязва от 1974 година насам по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО, а към днешна дата завладява над 120 държави. 

Любопитно:

„Знаете ли, че Йохан Себастиан Бах е загубил малката си дъщеря, а след това и трима сина, а след това и съпругата си. След това се жени повторно и тогава той и втората му съпруга, Анна-Магдалена, загубват още четири дъщери и трима сина.  Единадесет любими деца…Много изследователи са се чудили: как Бах е успял да се справи с тези загуби?  Как така не е спрял да диша, как така сърцето му не е спряло? И най-важното, как е могъл да продължи да пише музика?  Кантати, сюити за виолончело, меси, концерти… Най-красивата музика, която светът е чувал. Знаете ли как се е справил? В края на партитурата той винаги пишел „Soli Deo gloria“ („Слава само на Бога“), а в началото – „Господи, помогни“. Следователно, можете да се молите по време на музиката на Бах, защото самата му музика е молитва. Музиката на Бах е разговор между човека и Бога.“