Всяка година в последната сряда на месец февруари международно отбелязваме   „Ден за борба с тормоза в училище“, който е познат  също и като „Ден на розовата фланелка-световен ден за борба с тормоза в училище“.

На този ден в знак на съпричастност участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
Световната инициатива стартира през 2007 г. като „Ден на розовата фланелка“ и започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс.
При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подиграли и тормозили един деветокласник, затова, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да закупят и разпространят сред съучениците си 50 бр. розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, е-mail-и, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Като всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят.

За първи път в България се отбелязва през 2012 г. с подкрепата на фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата си за мониторинг и превенция на насилието в училище, чрез иницииране и популяризиране провеждането му на 29.02.2012 г.

Учениците от 95. СУ „Проф. Иван Шишманов“ за поредна година и с голямо сърце се включиха  в инициативата.
В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.