Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“. Денят на водата отчита важността ѝ и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени- за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Към 2030. година светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода и пандемията усложнява проблема. Това се казва в ежегодния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по случай днешния Световен ден на водните ресурси.

В момента около 2 милиарда души нямат пряк достъп до вода, а в световен мащаб не се полагат достатъчно усилия за запазване на този ресурс, сочат данните.

България е на едно от последните места в Европа по водни ресурси на човек от населението. За това предупреждават от „Грийнпийс България“ на днешния Световен ден на водата. От организацията алармират, че въглищните централи, които потребяват огромно количество чиста вода, са съсредоточени точно в районите, застрашени от безводие.