Постери с изображения на грамофонни плочи, дело на 36  забележителни български художници, украсяват оградата на 95. СУ „Проф. Иван Шишманов“ в гр. София.

Великолепните плакати от фонда на Международното триенале на сценичния плакат тази година са част от изложба, посветена на 160 години на проф. Иван Шишманов – изключителен учен и преден приятел на народния поет Иван Вазов. За трета година оградата на 95 СУ „Проф. Иван Шишманов е една от локациите на триеналето. Досега с външните изложби се отбелязваше Деня на народните будители, но тази година специално бе експонирана за патронния празник на училището – 11. май.

Универсалното изкуство на плаката не само помага за приобщаването на възпитаниците на школото към най-високите постижения на българската и европейска културна сцена, но и допринася за естетизиране на градската среда в квартал Хаджи Димитър. Тези съвместни изложби са истинска художествена намеса с гарантирано качество и свободен достъп.

Триеналето създава проекта BG ТОН&ОБРАЗ, за да разкрие малкоизвестни проявления на графичния дизайн от близкото ни минало.  Във фокуса на вниманието са българските грамофонни плочи, акцентирайки върху тяхното безценно визуално богатство.

Без да претендира за изчерпателност, BG ТОН&ОБРАЗ е пръв опит да бъде извадено от анонимност творчеството на няколко поколения художници, работили за Балкантон и създали образци с универсални и неувяхващи послания.

Близо стоте изображения, условно обединени в няколко тематични групи, ни подсказват, че следите от една изчезнала културна индустрия могат да получат нов живот в съвременното духовно и публично пространство. 

Сред авторите са имена като БОЖИДАР ИКОНОМОВ, проф. БОЖИДАР ЙОНОВ, БОРИС ДИМОВСКИ, акад. ДЕЧКО УЗУНОВ, ДИМИТЪР КИРОВ, проф. ДИМИТЪР ТАСЕВ, ДОНЮ ДОНЕВ, проф. ИВАН ДИМОВ, проф. ИВАН КИРКОВ, проф. ЛЮДМИЛ ЧЕХЛАРОВ, НАДЕЖДА КУТЕВА, проф. РУМЕН СКОРЧЕВ, СЛАВ БАКАЛОВ.