1 юни! Къде да заведем детето за незабравим празник

Едно от най-интересните преживявания за децата осигурява БДЖ. Железниците подаряват безплатно пътуване с атракционна мотриса на всички деца до 14 години. Тя е част от музейното наследство на БДЖ, съобщиха от пресцентъра на железопътния превозвач.

Мотрисата, произведена през 1960 г. в SGP–Wien, Австрия, се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, за заснемане на филмови продукции и клипове, като за първи път се предоставя възможност за свободно пътуване на желаещите да се повозят с нея, отбелязват от БДЖ. 

Мотрисата ще направи общо шест пътувания през целия ден от Централната гара в София до Банкя и обратно.

Билетите и запазените места за пътуване с атракционната мотриса могат да бъдат купени от билетните каси в железопътните гари и бюрата за продажба на жп билети.

Празникът ще бъде отбелязан с концерт при Ларгото и благотворителна изложба-базар. Очаква се в небето над столицата да излетят и над 100 балона с детски послания.

В Парк-театър „Борисова градина“, от 11 ч. 6 училища ще празнуват, като ще бъдат изсвирени и техните нови химни в празничен концерт.

Детски празник ще има и на английската поляна в Южния парк от 10 ч.

Националният политехнически музей кани децата да влязат в ролята на изследователи. Те и родителите им ще имат възможност да видят не само различни видове техника, но и да „изследват“ отблизо прародителите на днешните „умни“ технологии. По-възрастните ще могат да покажат, а и да разкажат на малчуганите, как са слушали музика преди ерата на YouTube и Spotify и дали им е било скучно, когато не е имало кабелна телевизия и интернет.

Родителите ще могат да си припомнят най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век и да споделят кои са били техните най-любими марки. И малки, и големи, ще имат шанс да демонстрират геймърските си уменията на едни от първите компютърни игри.

Държавната агенция за закрила на детето организира празник за децата по повод 1 юни – Международен ден на детето под надслов „Нека всеки ден да е ден на детето“. Начало на събитията е дефиле на ученици от столични училища, начело с мажоретен състав и духов оркестър. Дефилето ще започне от „Ларгото“ в 11.00 часа.

Детският център на Столична библиотека, най – големият в България, разполагащ с 67 хил. тома книги и 16 хил. читатели деца, всеки ден предлага на децата на София различни атрактивни занимания, дигитални и арт работилници, интересни конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с писатели и известни личности. За децата са винаги отворени и достъпни: модерна VR стая, различни комфортни пространства за четене, учебни занимания, забавни и дигитални игри, цифрови умения.

В деня на „най-важните хора на света“ – 1 юни Столична библиотека подарява на децата празник под наслов „Чети, играй и твори на площад Славейков“ и предлага за всяко дете по нещо занимателно и любопитно.

Продължава и пролетният базар на книгата, където много автори ще представят своите детски творби.

Копирано от standartnews.com