С ученици от 10. клас се опитахме да разсъждаваме какво ни носи пътуването, пътят символ на какво е, как възприемаме планината… Всяко едно бродене из мисълта в определена посока е възможност за интересна импресия. А това може да се окаже част от процеса на опознаване на самите себе си, и не само…

10 А клас

Михаела: Пътят е музика. Пътуването е удоволствие и пейзажи. Планината е уют.

Марио: Планината е свобода! Обичам да пътувам, защото така се чувствам свободен. Свободата ми е нужна, за да намирам себе си.

Иванина: Пътят е приключение, добри спомени, сближаване. Обичам да пътешествам заради красотата. Когато пътуваме цялото семейство е красиво, защото сме заедно. Когато пътуваме сред природата е красиво, защото се откриват невероятни гледки. Красиво е сближаването, красиво е съзерцаването. Ако се нуждаеш от малко или много лично пространство, планината те чака. Обичам да лежа на тревата и да чувам звуците на природата. Красиво е!

Габриела: Всяко едно пътуване е незаменим спомен. Планината е място, където мога да дишам по-дълбоко, глътка по-свеж въздух.

Мартин Г.: Планината е височина, която привлича. Изкачването нагоре е стремеж, посока, цел.

Алан: Планината е спокойствие, от което всички имаме нужда. Споделеното пътуване с приятни хора е незаменим релакс.

Светлозара: Пътуването е приятно изживяване. Обичам да пътувам, защото е забавно и създаваме красиви спомени. Планината е студ и красота! Обичам студа!

Ралица: Обичам да пътувам. Пътуване означава положителни емоции, незабравими моменти и приятни изживявания.

Борислава: Планината е студ, трева, листа, красота. Природата е спокойствие.

Златко: Обичам да пътувам. Колкото по-дълъг е пътят, толкова по-добре. Всяко пътуване носи спомени. И точно тези хубави спомени ни спасяват, когато ни е скучно и еднообразно. Планината е чистота, истина, сила!

Мая: Пътуването е разходка и релаксиране. Снегът е лед, студ, мръзнене, тъга.

Мартин И.: Пътуването е петолиние, на което редим ноти от хубави емоции. Планината е студ. Като мен – и аз съм студен!

10 Б клас

Боян: Майка ми от малък ме е учила, че пътуването е важно и полезно. Всяко едно пътешествието е вид катарзис, тъй като тогава преосмисляш своите ценности, влизаш в други обувки, излизаш от обичайния ритъм и виждаш света по един различен начин. Пътувайки, се чувствам различно, научавам нови неща за себе си и за хората около мен. Планината ме очарова с величественост, безкрайност, вечност! Снегът е душ за планината, той съживява и пречиства. Щом това се случва в природата, значи се случва и в мен.

Вяра: Пътуването е успокоение и очакване на нещо хубаво.

Александра: Когато пътувам съм хем спокойна, хем изпълнена с енергия.

Владимир: Пътуването е шанс за нови места, шанс да се откъснеш от депресивните хора и цялата паплач на града. Планината е чист въздух и хубави гледки. Всяка събота и неделя съм сред природата. И там хората са усмихнати, лъчезарни, склонни са да си помагат. Мечтата ми е да имам къща в планината и един ден там да отгледам децата си.

Александър Б.: Обичам да пътувам, така се отделям от технологиите. Една от причините за нарушената връзка между човека и природата са технологиите. И за да възстановяваме връзката човек-природа е нужно повече да пътуваме.

Кръстан: Планината е спокойствие, душевен мир. Когато видя баланса в природата, забравям за стреса и напрежението.

Мирослава: Пътуването е възможност за почивка и разширение на кръгозора. Планината е свобода, височина, извисяване.

Людмил: Пътуването е почивка, място на което мога да релаксирам и да видя нови неща, да получа нови идеи. Обичам да се разхождам сам, да остана насаме със своите мисли. 

Анастасия: Пътуването е време да бъдеш сам със себе си. Предпочитам да пътувам сама. Вглъбяването ми дава сили.

Валентин: Пътят е свобода. Обичам да пътувам, защото обичам забавленията, приключенията, новостите. Планината е чистота. Природата ни дава дом, прехрана. Остава само да я пазим.

Павел: Искам да пътувам с кола, сам със себе си. И тогава бих обикнал целия свят.

Анна-Мария: Обичам да пътувам, това ме зарежда с енергия. Училището често изпива енергията ми. Планината е уют сред многото дървета.С

Магдалена: Пътуването е начин на живот. Пътуването носи щастие, приключения, емоции. Планината е спокойствие, глътка чист въздух, отделяне от реалността.

Савина: Пътуването е приключение. Пътуването е лов на хубави спомени, които след това разказваме и предаваме и на други хора. Планината е хармония. Трябва да спрем да замърсяваме природата. Трябва да засаждаме дървета. Те са нашият живот!

Теодора: Когато пътувам, се обогатявам. Пътуването е среща с различни култури, навици, традиции. Когато съм в планината, мога да изхвърля всичките си негативни емоции и да релаксирам.

10 В

Спасимия: Пътуването е начин за намиране на нещо ново, в някои случаи помага да намерим и част от себе си. Много често губим принципите си, за да постигнем определена цел. И точно пътуването ни помага да си направим равносметка.

Виктор М.: Обичам планината. Природата ни дава живот.

Снежана: Пътуването е среща с нови места, красиви гледки, прекарване на времето с любими хора. Аз се чувствам в хармония с природата. Обожавам да ходя по планини и язовири. Планината е уют, водата е душевна чистота.

Михаил: Красиво е сред природата. Хората се чувстват по-отпуснати и по-щастливи.

Елизабет: В днешното общество връзката човек-природа е нарушена. Малко хора ценят природата. А е важно да пазим и ценим природата. Тя е нашият дом.

Мартин: Пътуването е почивка. Всяка събота и неделя ходя на Витоша. Ходенето сред природата ми харесва, зарежда ме.

Георги: Пътуването е спокойствие, среща с нови хора, красиви гледки. Обичам да пътувам!