Някога, преди много, много лета, някъде там – далече далече накрай Всемира, между божествения и човешкия свят, Зевс Прометей прикова за една вечна зловеща скала. Наказание тежко сполетя героя, който риск пое по своя воля – сред човеците смъртни, мрака, студа и глада да изгони като с огън отново, откраднат от боговете, хората дари.

Така искрата блестяща, на мъка, болка и разпятие всеки герой и до днеска изпраща, без значение дали за някоя канара прикован или останал сред своите сам – той – титанът, преди и сега, има едничката цел, светла мечта да дарява в мрака надежда чрез светлина. С тези думи на водещия Драгомир Драганов – възпитаник на гимназията, започна празничният концерт „Предай искрата“ посветен на 50 годишнината на 95.СУ „Проф. Иван Шишманов“

И празникът започна с изпълнение на децата танцов състав „Рила“.

За мен е чест да бъда директор на училище с такава история. Благодаря на всички учители, предишни и настоящи, които със своята всеотдайност ежедневно дават важните житейски уроци на децата. Благодаря и на учениците, които със своята енергия ни дават сили да продължим напред. Благодаря и на всички предишни директори, благодарение на които 95.училище е такова, каквото е в момента.“ каза г-жа Мими Рецкова – директор на 95.СУ преди да даде думата на зам. министъра на образованието и науката г-жа Емилия Лазарова и г-жа Лилия Черкезова – предишен директор на училището и г-жа Ваня Станчева от РУО – София град

Учениците от 95.СУ имат таланти в областта на науката, но се справят отлично и в изкуствата. Това доказаха със следващите си изпълнения театрална формация „Музи-9“ и учениците от 5 клас с „Урок по география“ по Бранислав Нушич.

Разбира се след учебния час беше време за междучасие и изпълнения и демоснстрации по баскетбол и волейбол.

След това дойде ред на музиката и изпълнението, което вдъхнови публиката в залата. „Песен за приятелството.“ в изпълнение на сборна формация ученици.

95 СУ е с традиции в изучаването на чужди езици. Тук учениците се запознават с историята и културата на други народи. Както в годините назад, така и днес в училището ни се изучават руски и английски език, като нашите ученици печелят конкурси и са на първите места в състезания и езикови олимпиади. Така програмата в тържествената зала на Военна академия „Г. С. Раковски“ продължи с изпълнения на руски и английски език.

Кулминацията на събитието дойде с приятелския поздрав от специалните гости на тържеството. Звездни изпълнения на Глория-Мари Бочева, Ирина Флорин, а финал на празника, с изключителното си изпълнения поставиха Фолклорен танцов ансамбъл „София 6“.